zondag 5 februari 2012

Wees altijd alert

Privacy is een belangrijk aandachtspunt als je veel gebruik maakt van internet. Zelf probeer ik toch altijd te kijken naar wat er beschikbaar is via met name mijn sociale media. Zo moet je echt wel  uitkijken als je twittert, op linkedin of facebook informatie loslaat. Eerlijk gezegd, ik probeer hier zo terughoudend te zijn als mogelijk is.
Voorbeeld: ik ben getrouwd, heb drie fantastische dochters, maar zal over de vrouwen in mijn leven niet veel loslaten. Een controle bij mijn jongste dochter leverde een bemoedigend resultaat op. Er was niet veel te achterhalen, en dat terwijl ze toch een actief leven heeft op allerlei sociale media.
Ander belangrijk element: Privacy in de werkomgeving. Vanuit Bibliotheekservice Fryslân hebben we te maken met veel gegevens van klanten. Klanten van bibliotheken wel te verstaan. Het is van het grootste belang dat we hier zorgvuldig mee omgaan. Informatie verstrekken aan derden over onze klanten is principieel uit den boze. Wat we wel doen is statistische informatie delen, bijvoorbeeld om branche-informatie te verwerven, om te benchmarken en voor CBS. Voor het overige verstrekken we geen informatie aan derden. En dat gaan we zo houden.
Mijn eigen ervaringen met privacy-zaken zijn ook redelijk beperkt. Ik twitter, heb een facebookaccount, zit op Linkedin, maar ben niet echt een heel actieve socialmedia-user. Dat hou ik graag zo. Inmiddels schrijf ik twee blogs, de blog op onze BSF-site en deze blog. Op de site wil ik nog wel eens een persoonlijke visie ergens van neerleggen. Tenslotte moet het toch leesbaar zijn.
Mijn meest interessante ervaring wat betreft Privacy is niet echt schokkend maar wel opvallend. Rustig rijdend over de Hollandse wegen werd ik gebeld door mijn garage. “Mijnheer Malschaert, uw rechter voorlicht is defect en u bent toe aan een onderhoudsbeurt”. Wel bijzonder dat de dealer weet hoeveel km je rijdt, en wat je auto mankeert, waar je ook bent. Volgende stap is dat hij bijhoudt waar je zoal naar toe rijdt. OK best handig als je gebeld wordt, maar mijn dashboard gaf het ook al aan. Nu is het wel zo handig dat ik inmiddels weet dat mijn bewegingen op de weg gevolgd worden gevolgd.
Ander voorbeeld: een vriend van me zit veel op facebook en ik kan via zijn Facebook precies volgen welke muziek hij beluistert op Spotify. Nu heb ik dat voor mezelf afgezet maar je zou maar onwetend zijn over dit soort zaken. Even een verkeerd gebruik van zo’n medium en je kunt de gevolgen niet overzien. De Amerikaanse presidentskandidaat die via twitter een foto aan al zijn volgers verstrekt (in kennelijke pose) met het idee dat alleen aan één vrouwelijke bewonderaarster te sturen; zijn politieke loopbaan is helemaal verstierd.
Kortom, Privacy en Internetgebruik. Wees voorzichtig, kijk goed uit waar je actief bent, kijk goed uit naar de open achterdeuren op je computer en naar andere instellingen .

donderdag 2 februari 2012

screencast maken, ik wil wel maar weet niet waarvan

Dit verdiepding heeft me wat kopzorgen bezorgd. Ik heb de links voor een deel nagelopen, weet wat een screencast is en zou er graag een willen maken. Probleem alleen is dat ik geen idee heb waar ik een screencast van zou kunnen maken. Een jaar geleden zou ik een heel weekend of een aantal avonden besteed hebben om een instructie te maken over hoe je een enquete opstelt, met het licentie-systeem dat ik uit Engeland heb gehaald. Dat ligt nu helemaal stil. Ik beloof het: komt er ooit iets weer langs dan maak ik een instructie met deze tool.
Nu blijft het even bij droogzwemmen.