donderdag 5 juli 2012

Mobiel Internet, de niewe wereld

De belangrijkste trend van de laatste jaren: alles wordt mobiel. Ik werk nu met mijn Ipad. Daar doe ik van alles mee. Mijn laptop is ook wel een mobiel ding. Nog even niet mijn telefoon, want dat is een hele oude Nokia. Binnenkort krijg ik een nieuwe mobiel die ik kan gebruiken als een wifi-apparaat waarmee ik dan met mijn ipad online kan.
Volgende week krijg ik mijn eigen ipad weer, daar zit 3G op. Kan ik overal op de wereld beschikken over alles wat ik nodig heb.
Wat betreft de QR-code: ook een belangrijke nieuwe ontwikkeling. Een van de leukere projecten die we gaan ontwikkelen binnen BSF wordt ondersteund met QR-codes.

Youtube en andere videoverhalen

Youtube is een groot succes. Een daarvan afgeleid concept is TED-talks. Misschien is youtube wel een van de toepassingen die ik het vaakst gebruik. Om muziek te zoeken, om leuke filmpjes aan een presentatie toe te voegen. Interessante lezingen opzoeken enz.
Ik kijk graag naar filmpjes met concerten. Voorbeelden: Anthony & the Johnsons, Hallelujah van KD Lang met Leonard Cohen in de zaal, een filmpje over een oude man die zijn groente snijd op zijn ipad enz., enz.

Ontdek je plekje

Ook dit is een hele waardevolle nieuwe ontwikkeling. Onlangs hoorde ik een lezing van een consultant die discussies voert over een gemeente zonder gemeentehuis. Ambtenaren fietsen rond in de stad en op het moment dat iemand belt met een probleem over eenlosliggende tegel, dan krijgt de dichtsbijzijnde medewerker een signaal om daar direct iets mee te doen.
Mijn navigatiesysteem in de auto bevat allerlei afbeeldingen waar ik kan zien waar de benzinepompen, de restaurants en de dealers te vinden zijn.
Nog even naar mijn ouderlijk huis gekeken via streetview. De auto van mijn vader staat gewoon voor de deur. Puntje van kritiek. Aan de overkant staat al sinds een paar jaar een gebouw van de kinderopvang. De beschikbare foto is gemaakt in de periode dat het gebouw er nog niet stond.

Chatten en andere vormen van instant communiceren

Een paar jaar geleden zat iedereen te chatten. Wie doet dat nu nog. Alles gaat inmiddels via facebook en twitter.
Zelf ben ik een redelijk enthousiaste schaker en speel ik vaak op Internet via Yahoo. Er zit een mogelijkheid om onderin te chatten. In het begin deed ik dat redelijk veel. Zoiets van: Where are you from? From the Netherlands, and you? Wow I am from Nigeria.
Een andere keer begint een malloot me helemaal verrot te schelden. Dan meld ik heel subtiel dat ik het partijtje schaak wel even win maar dan gauw weg ga omdat ik met dit soort zotten niets te maken wil hebben.

Dropbox, een belangrijke aanvulling

Binnen BSF werken we nu met een aantal collega's in een digitale en cloudomgeving. Dropbox is een heel belangrijk onderdeel van onze werkomgeving.
Vergaderstukken worden gedeeld in Dropbox. Hilly zorgt daarvoor. Dat betekent dat onze vergaderstukken overal beschikbaar zijn. We hoeven niets meer te printen, en alle stukken staan in de rij.
Daarnaast bestaan er allerlei apps waar je aantekeningen kunt aanbrengen op documenten, want alleen met Dropbox werkt het niet echt goed.
Als het gaat om echt grote documenten, dan is alleen werken vanuit dropbox niet handig vind ik. Dan print ik het toch nog liever uit (maar dat is volgens mij een kwestie van tijd).

Twitter, een werkelijke toevoeging

Een van de meest succesvolle nieuwe onderdelen van het web is twitter. Al een tiojd heb ik zelf een twitteraccount. Op een verloren avond kijk ik even en ook op een regenachtige zondagmiddag wil ik wel een op mijn bank gaan zitten en laten weten welke boeken ik aan het lezen ben. Tijdens een symposium is het ook wel aardig om de belangrijkste statements aan nietaanwezigen te melden.
Op mijn Ipad werk ik nu met flipboard, een app waar ik mijn twitterberichten gepresenteerd krijg in een soort magazin achtige omgeving. Foto's en websites die zijn toegevoegd worden al direct zichtbaar. Flipboard werkt ook heel goed met Facebook en andere social media, heb ik alleen nog niet uitgeprobeerd.

Kortom, Twitter is een van de grootste successen van de laatste jaren.

WIKI's en andere hulpmiddelen

Al een tijd werk ik met Wiki's en wat er verwant aan is. Mijn Vlaamse makker helpt me op weg met PBworks. Een aantal mensen heeft dan toegang tot informatie en documenten binnen een project. Zelf heb ik gewerkt met wiki's ten tijde van mijn bestuurslidmaatschap bij de NVB.
Wikipedia is echt een goede entree naar informatie. Iedereen kan er iets aan toevoegen, de betrouwbaarheid is niet 100%. Maar als ik iets wil weten over een film, of over een acteur dan is wikipedia een goede entree.

Delicious, wat is de meerwaarde?

Mijn manier van sites bewaren is nog heel klassiek: ik geef ze een plek onder mijn favorieten. Probeer wel wat in te delen in groepen. Dat lukt me aardig. Delicious geeft de mogelijkheid dat je altijd beschikt over je favorieten, met welk apparaat je ook werkt. Nu is het zo dat ik altijd met mijn laptop werk of mijn Ipad. Een deskundige coach (Janneke, werk aan de winkel) moet me nog maar eens laten zien en aantonen dat Delicious mijn wereld er makkelijker op maakt. Misschien kan Hilly me in een paar minuten wat op weg helpen.
Misschien ben ik te ongeduldig!

Web 2.0

Er is zo ontzettend veel te melden over web 2.0. Mijn eerste gedachte erover: het is zo veelomvattend, er zijn zo veel mogelijkheden, voor mij is het beter er maar niet al te veel in te duiken, omdat ik anders wellicht aan niets anders meer toekom. Ok, ik heb een tweetaccount, je kunt me vinden op facebook en op Linkedin. Ik hou twee blogs bij, w.o deze en de blog op de site van BSF. Maar ik hou het bewust bescheiden. Het pas allemaal wel in deze tijd van al te veel poseren en exhibitionisme. Te vaak denk ik, wat zou ik nu weer moeten tweeten. En denk ik, laat maar niemand zit op een tweet van me te wachten. Pas als ik echt iets moois wil delen en ik ben in de gelegenheid, dan zal ik er iets van maken. Voor de rest ben ik gewoon heel druk met mijn dagelijkse beslommeringen.
De communicatie verloop (te) vaak heel oppervlakkig. en bijna altijd gaat het om niets of om iets marginaals.
Web 2.0 lijkt bij te dragen aan het vervlakken van de relaties tussen mensen. Een ander zal ongetwijfeld beweren dat het juist een bijdrage levert. Vooralsnog hou ik het op het eerste, de vervlakking.

rappen bij Ali B

Met de programma's die in Ding 8 zijn genoemd kun je foto's en afbeeldingen bewerken. Ik heb maar eens zitten oefenen met een foto die een paar jaar geleden gemaakt is tijdens een leuke activiteit in Zeeuws Vlaanderen. Ik was daar interimdirecteur en tijdens een boekenweekavond heb ik een rap gedaan. Gisteren zag ik de beste Nederlandse rappers met Ali B in Paradiso. Althans, ik zag het op TV.
Vandaar dat ik op het idee kwam om die foto te bewerken.