Met veel interesse de TED bekeken van Lawrence Lessing. Creative Commons kan op veel domeinen in het leven worden toegepast. We bevinden ons in een hele spannende leefomgeving. Toen ik in 1995 voor het eerst kennismaakte met Internet was ik behoorlijk in de war. Een collega van me wees op een programma Mosaic, voorloper van Netscape (horen we ook nooit meer van) en uiteindelijk Explorer / Safar / Firefox.
Sociale media waren nog niet in beeld.
Het recht om informatie te delen, te reproduceren, er geld mee te verdienen. Een hele lastige materie waar bibliotheken behoorlijk mee geconfronteerd worden. Kijk naar de discussie over het gebruik van e-books in de bibliotheekomgeving. Ander voorbeeld is de ontwikkeling en uitbating van de retailformule. Dit is tot stand gekomen met financiele hulp van de overheid. Geef dat het recht aan commerciele partijen om dit vervolgens uit te baten. Nee, vind ik. En met mij andere partijen. Ook hier wordt gedacht aan het gebruik maken van een vorm van Creative Commons, eigenlijk een hele nieuwe manier van omgaan met (intellectueel) eigendom. Grappig dat ik tijdens onze nieuwjaarsbijeenkomst 2012 min of meer heb gebombardeerd tot het jaar van het delen, hierbij geinspireerd door Rachel Botsman. Zij vertelde een paar maanden geleden een verhaal over collaborative consumption. Een nieuw concept waarbij bezit niet meer relevant is maar het delen ervan. Het delen van bezit maakt je rijker. Doe dat dan wel op een verantwoorde manier. De wetgeving is niet altijd maatstaf. Goed omgaan met je omgeving is veel belangrijker. Naast 'creative commons' is 'common sense' ook belangrijk.
Zo ben ik een schaker, een clubspeler, maar wel een van middelmatig niveau. De afgelopen dagen heb ik met een aantal schaakvrienden via mail gedebatteerd over het recht om een schaakpartij te publiceren zonder toestemming vooraf van (een van) de makers van de schaakpartij. Nu zullen nietschakers denken, waar heeft ie het over. Maar toch. Binnen deze wereld is dit uitvoerig aan de orde geweest en eigenlijk is het nog steeds een heikel onderwerp. Uitkomst van dit interne debat was uiteindelijk dat je weliswaar zonder vooroverleg kunt publiceren, maar dat (schaak)vriendschap altijd voorop staat.
Kortom, er kan in deze nieuwe tijd best veel, wees wel alert, maar niet te bang maar en kijk goed uit wat je doet.
Je bent goed bezig Jacques, je geeft in deze cursus echt het goede voorbeeld aan de anderen, want ik geloof dat ik een aantal zo langzamerhand maar eens achter de broek moet....
BeantwoordenVerwijderenJe hebt een blog geschreven over het belang van (informatie) delen, maar daar wel zorgvuldig in zijn en vooral je gezond verstand gebruiken. helemaal mee eens. Ik vind het jammer dat jullie als cursisten onder elkaar niet op elkaar reageren (voor zover er al blogs geschreven zijn ;-), want dat geeft vaak nog een stukje meerwaarde aan de onderwerpen. Ik zal een oproep doen op de coachblog...
Gr. Janneke