donderdag 16 augustus 2012

Mijn laatste!

Toch mijn 23 dingen dan volbracht!. Een paar jaar geleden ben ik er ook eens mee begonnen, toen was ik nog ergens interimdirecteur. Mijn blog heb ik toen 'baasdoetookmee' genoemd. Toch eens kijken of die nog ergens terug te vinden is.
Met mijn 23ste ding wordt ik geacht terug te kijken naar dit avontuur. dat kan aan de hand v an een paar lijnen die ik graag aanhoud.

1. Favoriete dingen: ik kijk dan even naar een tweetal zaken: de ene kant is: wat vind je echt leuk? De andere kant: wat is echt relevant voor je werk als bibliotheekmens.
Wat ik echt leuk vind? Dan kom ik toch op een tweetal zaken: ik vind het toch wel leuk om een en ander in een blog bij te houden, maar dan vooral voor mezelf. Dat hoeft dan niet per se in een blog waar iedereen over je schouder meekijkt. In dit geval vond ik het niet zo erg hoor. De leuke Dingen hebben wat mij betreft toch echt te maken met die onderdelen waar je wat kunt halen. Ik bedoel daarmee, een stapje verder komen met diensten als youtube, flickr, spotify. Ik ben nieuwsgierig, haal graag informatie op en geniet graag van mooie dingen, of het nu een boek is, muziek of een film. Daarnaast informeer ik me graag. Zo zoek ik graag naar interessante TED-talks.
Het communicatieve deel van Internet en de 23 Dingen doen me minder, en ik versta hier ook onder die onderdelen waar je jezelf min of meer in de etalage zet. Daar heb ik niet veel mee.
Dan nu: wat heb je eraan als bibliotheekmens. Het belangrijkste is dat je jezelf beter bewust wordt van het speelveld. Er is inmiddels zoveel veranderd in de afgelopen jaren op het gebied van informatie-opslag, beschikbaar stellen en zoeken. De bibliotheek en de bibliothecaris moet zich minimaal 1 dag per week orienteren op die veranderingen zo denk ik soms. En moet zich sterk orienteren op de mensen die bereikt moeten worden. waar zijn die te benaderen? Zitten de mensen nog op me te wachten? En zo ja wat kan ik toevoegen aan de ingewikkelde samenleving?
Daar moet iedereen zelf over nadenken, maar ook: kijk om je heen, luister en lees vakbladen (of ze nu online zijn of fysiek beschikbaar). Ga naar lezingen over de nieuwe rol  en positie van de bibliotheek. Kijk sowieso om je heen om je te orienteren wat relevant is voor je werk.
Dit ben ik me nog meer bewust geworden met 23 Dingen en de verdiepdingen, want die heb ik ook inmiddels achter de rug (jawel, en dat binnen een half jaar!).
2. Voor mijzelf en de organisatie: zoals gezegd, ik ben van nature nieuwsgierig en verplicht me om altijd op zoek te gaan naar de essentie van mijn werkomgeving. 23 Dingen heeft me daar goed bij geholpen. Op twee manieren: ik weet meer en ik ben weer geinspireerd en gestimuleerd om verder te gaan met zoeken naar de toekomst cvan het bibliotheekwerk en van Bibliotheekservice Fryslan.
3. Waren er dingen die je verrasten? Een paar dingen die me niet zo zeer verrasten maar opvielen. Niet alles is nog even relevant en goed te gebruiken. Ik had en heb moeite met RSS. Een van de dingen die me verraste was dat ik in de loop der jaren best al veel ben gaan doen op en met Internetdingen. En ik leer dagelijks nieuwe toepassingen. Werk nu veel met mijn Ipad en gebruik dan Dropbox, werk in een priveomgeving met PBworks. Zo kom je altijd weer nieuwe toepassingen tegen. Ga nu toch ook maar een verdergaande dienstverlening van Spotify gebruiken. Dan betaal je een paar euro's per maand, maar je (en vooral mijn dochter) zal er veel meer aan hebben.
4. Ik denk dat de teksten van 23 Dingen nog sneller geactualiseerd moeten worden.
5. 23 Dingen was voor mij: "alles nog eens netjes op en rij en een goede stimulans om verder te gaan met de "dingen" die er voor mij toe doen.

Bibliotheek van de toekomst

Bibliotheek 2.0 is een koepelnaam voor de digitale bibliotheek. Het gaat hier niet alleen om een website, maar veel meer om de bibliotheek van de toekomst. Voorlopig zien we nog twee sporen: de fysieke bibliotheek, ter plekke, en de digitale bibliotheek, ontwikkeld met een landelijke infrastructuur.

Afgelopen woensdag nog gesproken met Ab Peek, van Boekhandel van der Velde.

Bibliotheek 2.0 is ook een privebibliotheek, waar de fysieke bibliotheek en de digitale bibliotheek in elkaar overlopen.

Dennis Eijsten heeft een kort filmpje gemaakt over hoe bibliotheek2.0 er in de (nabije) toekomst uit kan gaan zien.
ik denk dat in de toekomst we bibliotheken meer moeten gaan inzetten als een plek, (virtueel dan wel in een gebouw aanwezig), dan wel in persoon aanwezig op school, ter ondersteuning van de verdere ontwikkeling van kinderen en mensen tot een volwaardig deelnemende burger, die kansen neemt, andere mensen met respect heeft leren bejegenen. De bibliotheek blijft een schatkamer vol verhalen, of ze nu op schrift zijn gezet, in een film te zien zijn of als muziekstuk kan worden beluisterd. Mensen zijn altijd nieuwsgierig, de een meer dan de ander.

Het is de taak van de bibliotheek om mensen te stimuleren die nieuwsgierigheid verder te ontwikkelen. dat begint al van jongs af aan en gaat een leven lang door.
Vandaag in mijn boekenkast zitten neuzen. Zag daar een titel van een boek staan "Libraries without walls". Morgen toch weer eens openslaan. Kijken wat er intussen aan nieuwe inzichten zijn ontstaan.

Volgende week ga ik naar een lezing van een Amerikaanse hoogleraar, David Lankes, die naar Amsterdam komt. Ik heb begrepen dat hij positief gestemd is. Ik laat me graag weer inspireren!!

Over acquabrowser, worldcat en andere boeiende fenomenen

Dit is wel een lastige, iets boeiends schrijven over bibliotheekcatalogi. Dat laat ik eerlijk gezegd liever over aan deskundigen. Een half jaar geleden in Birmingham nog een hele inleiding gehoord over Worldcat van OCLC. Kijk ook regelmatig op onze site, maar maak niet zo veel gebruik van de acquabrowser. Ik moet nu eenbekentenis doen: ik koop meestal mijn boeken.
Laatst heb ik nog wel even gekeken naar Friese boeken. Immers, daar mogen we trots op zijn: we hebben aan de wieg gestaan van de tweetalige acquabrowser.
Belangrijke ontwikkeling van nu wordt de nationale bibliotheek catalogus, een initiatief van de openbare bibliotheken om alle boeken van alle Nederlandse openbare bibliotheken in 1 catalogus onder te brengen. Dan nog even alle klanten in 1 systeem, en daarna de bibliotheeksystemen in elkaar schuiven. Het Interbibliothecair leenverkeer is al redelijk op orde. Inmiddels lopen er ook onderzoeken om dit logistieke proces nog verder te verbeteren.
Met deskundigen wel eens gepraat over onze bibliotheekcatalogi. Die waren niet zo positief. Zoeken via zoekmachines gaat veel sneller, vollediger. Er zijn weinig ingangen in onze catalogi. Met de acquabrowser kun je wel taggen, maar er zijn maar weinig mensen die daar gebruik van maken.

Presenting ..... Earth, Wind and Fire

Ja Muziek op Internet, Dat is een big hit. Mijn jongste dochter zoekt alles op, zit de hele dag op spotify of zoekt via youtube muziekfilmpjes op.
Een paar jaar geleden, laat ik het maar bekennen, heb ik zo af en toe wat muziek gedownload, voor eigen gebruik, maar de artiest zag er niets van in zijn portemonnee. Na een jaar toch weer mee gestopt. Nu is dat alles niet meer nodig, want Spotify is in ons huis gekomen. Een gigaverzamelbak van muziek.
Mijn eerste zoektocht op Spotify zie je in de titel van dit stukje. Lang, lang geleden als we thuis kwamen van vakantie dan was een van de eerste acties, de live lp cvan EW&F. Gratitude. Die begon met een enthousiaste aankondiging, De volumeknop op maximaal.
Binnen de kortste keren vond ik de hele lp, nu inmiddels cd. Een paar keer geluisterd, niet meer samen. Als verrassing daarna de cd alsnog via de aangeschaft om cadeau te geven.
Na deze eerste kennismaking volgde vele andere. Vorige maand nog mijn bezoek aan North Sea Jazz festival voorbereid met Spotify. Mede dankzij deze actie hebben we een hele goede keuze kunnen maken uit de vele artiesten waar we naar toe konden.
Spotify is er voor de muziek, voor literatuur komt ook zoiets beschikbaar, in bibliotheekland wordt er aan gewerkt, wij gaan het in Friesland ook doen.

Kortom, een goede combi Internet en muziek.

Overigens, over multitasken gesproken: zit nu mijn 23 dingen te doen en ondertussen mijn mail te beantwoorden en een paar filmtrailers te bekijken. Zo ook nog even mijn ochtendkrantje lezen op de ipad!

Social networks, iets voor mij?

Ik zit overal op, op Linkedin, op Faceboek, heb een twitteraccount. Zojuist ook maar eens gekeken op schoolbank.nl.

Heb inmiddels heel wat vrienden op facebook, veel zakelijke links op linkedin en volg een paar honderd twitteraars, hetzelfde aantal dat mij volgt. Ik moet eerlijk zeggen, ik weet vaak niet wat ik op een van die media moet plaatsen. Ik ben niet zo exhibitionistisch aangelegd en heb bijna nooit het idee dat er mensen op mij zitten te wachten. Wat is er nu zo interessants aan het gegeven dat ik nu mijn 23 dingen probeer af te ronden. Ik ga dat niet delen met de grote buitenwereld via een tweet of facebook-melding. Er zijn er veel die wel werk maken van deze media, en ik geloof er ook wel in. Punt is dat ik aan andere zaken mijn tijd liever besteed. En toch is het altijd weer leuk een mail te krijgen dat je weer een volger hebt of dat iemand wil linken op linkedin.
Met name Linkedin zie ik nog wel eens van pas komen, meer dan nu. Het kost alleen zo veel tijd, zo veel tijd.

Je eigen boeken op Internet

Voormijn vakantie probeerde ik even een paar van mijn boeken op Librarything te plaatsen. Ging nog niet eens zo eenvoudig. Nu gaat het om een orientatie op deze Dingen dus haakte ik vrij snel af. De volgende dag maar even met onze Dingcoach besproken. Toen kregen we het samen wel beter voor elkaar, maar het ging niet echt van harte. Dit Ding deed me overigens wel denken aanmijn Zeeuwsvlaamse tijd. De gemeente Sluis had grote financiele problemen en de beleidsambtenaar dacht het op te lossen via Librarything. Alle mensen in de gemeente konden zich aansluiten op Librarything en de zaak was gepiept. Hoe eenvoudig zit de wereld in elkaar? Niet dus.
Overigens zie ik best interessante opties met dit soort mogelijkheden. Het is alleen wat mij betreft wat te veel voor jezelf.
Vorige week had ik een interessant gesprek met iemand in Friesland die voor de hele kleine kernen een veelbelovend project heeft bedacht: Boekenruil. Idee is dat mensen in hele kleine kernen (< 1000 inwoners) hun boekenkast beschikbaar stellen voor elkaar. De boeken worden op een site geregistreerd en dorpsbewoners kunnen dan bij elkaar aanbellen om de boeken te lenen. Het kan ook via het dorpshuis. De provincie Friesland financiert het project. Jammer alleen dat ze niet op het idee waren gekomen, tot vorige week dan, om de bibliotheek hierbij in te schakelen. Maar goed, het is nog niet te laat hoop ik.

Over eenmaand gaan we verder praten. Mijn aanvullend idee is om een website te maken waarin de mensen inderdaad de boeken kunnen plaatsen. Wij zorgen voor een website, voor de eerste 200 boeken in het dorpshuis en voor een kast. Kosten moeten we natuurlijk nog uitwerken, maar dat zal allemaal niet zoveel om het lijf hebben. Mensen kunnen dan naar het dorpshuis komen om boeken uit de kast te halen. Thuis registreren en vervolgens hun eigen boeken invoegen. Op de site moet je dan je idee over het boek kwijt kunnen en dat deel je dan met je dorpsbewoners, wellicht ook breder.
Kortom, een interessant nieuw idee om mee verder te gaan. Geinspireerd door Librarything en Bookcrossing, een ander leuk burgerinitiatief.

donderdag 5 juli 2012

Mobiel Internet, de niewe wereld

De belangrijkste trend van de laatste jaren: alles wordt mobiel. Ik werk nu met mijn Ipad. Daar doe ik van alles mee. Mijn laptop is ook wel een mobiel ding. Nog even niet mijn telefoon, want dat is een hele oude Nokia. Binnenkort krijg ik een nieuwe mobiel die ik kan gebruiken als een wifi-apparaat waarmee ik dan met mijn ipad online kan.
Volgende week krijg ik mijn eigen ipad weer, daar zit 3G op. Kan ik overal op de wereld beschikken over alles wat ik nodig heb.
Wat betreft de QR-code: ook een belangrijke nieuwe ontwikkeling. Een van de leukere projecten die we gaan ontwikkelen binnen BSF wordt ondersteund met QR-codes.

Youtube en andere videoverhalen

Youtube is een groot succes. Een daarvan afgeleid concept is TED-talks. Misschien is youtube wel een van de toepassingen die ik het vaakst gebruik. Om muziek te zoeken, om leuke filmpjes aan een presentatie toe te voegen. Interessante lezingen opzoeken enz.
Ik kijk graag naar filmpjes met concerten. Voorbeelden: Anthony & the Johnsons, Hallelujah van KD Lang met Leonard Cohen in de zaal, een filmpje over een oude man die zijn groente snijd op zijn ipad enz., enz.

Ontdek je plekje

Ook dit is een hele waardevolle nieuwe ontwikkeling. Onlangs hoorde ik een lezing van een consultant die discussies voert over een gemeente zonder gemeentehuis. Ambtenaren fietsen rond in de stad en op het moment dat iemand belt met een probleem over eenlosliggende tegel, dan krijgt de dichtsbijzijnde medewerker een signaal om daar direct iets mee te doen.
Mijn navigatiesysteem in de auto bevat allerlei afbeeldingen waar ik kan zien waar de benzinepompen, de restaurants en de dealers te vinden zijn.
Nog even naar mijn ouderlijk huis gekeken via streetview. De auto van mijn vader staat gewoon voor de deur. Puntje van kritiek. Aan de overkant staat al sinds een paar jaar een gebouw van de kinderopvang. De beschikbare foto is gemaakt in de periode dat het gebouw er nog niet stond.

Chatten en andere vormen van instant communiceren

Een paar jaar geleden zat iedereen te chatten. Wie doet dat nu nog. Alles gaat inmiddels via facebook en twitter.
Zelf ben ik een redelijk enthousiaste schaker en speel ik vaak op Internet via Yahoo. Er zit een mogelijkheid om onderin te chatten. In het begin deed ik dat redelijk veel. Zoiets van: Where are you from? From the Netherlands, and you? Wow I am from Nigeria.
Een andere keer begint een malloot me helemaal verrot te schelden. Dan meld ik heel subtiel dat ik het partijtje schaak wel even win maar dan gauw weg ga omdat ik met dit soort zotten niets te maken wil hebben.

Dropbox, een belangrijke aanvulling

Binnen BSF werken we nu met een aantal collega's in een digitale en cloudomgeving. Dropbox is een heel belangrijk onderdeel van onze werkomgeving.
Vergaderstukken worden gedeeld in Dropbox. Hilly zorgt daarvoor. Dat betekent dat onze vergaderstukken overal beschikbaar zijn. We hoeven niets meer te printen, en alle stukken staan in de rij.
Daarnaast bestaan er allerlei apps waar je aantekeningen kunt aanbrengen op documenten, want alleen met Dropbox werkt het niet echt goed.
Als het gaat om echt grote documenten, dan is alleen werken vanuit dropbox niet handig vind ik. Dan print ik het toch nog liever uit (maar dat is volgens mij een kwestie van tijd).

Twitter, een werkelijke toevoeging

Een van de meest succesvolle nieuwe onderdelen van het web is twitter. Al een tiojd heb ik zelf een twitteraccount. Op een verloren avond kijk ik even en ook op een regenachtige zondagmiddag wil ik wel een op mijn bank gaan zitten en laten weten welke boeken ik aan het lezen ben. Tijdens een symposium is het ook wel aardig om de belangrijkste statements aan nietaanwezigen te melden.
Op mijn Ipad werk ik nu met flipboard, een app waar ik mijn twitterberichten gepresenteerd krijg in een soort magazin achtige omgeving. Foto's en websites die zijn toegevoegd worden al direct zichtbaar. Flipboard werkt ook heel goed met Facebook en andere social media, heb ik alleen nog niet uitgeprobeerd.

Kortom, Twitter is een van de grootste successen van de laatste jaren.

WIKI's en andere hulpmiddelen

Al een tijd werk ik met Wiki's en wat er verwant aan is. Mijn Vlaamse makker helpt me op weg met PBworks. Een aantal mensen heeft dan toegang tot informatie en documenten binnen een project. Zelf heb ik gewerkt met wiki's ten tijde van mijn bestuurslidmaatschap bij de NVB.
Wikipedia is echt een goede entree naar informatie. Iedereen kan er iets aan toevoegen, de betrouwbaarheid is niet 100%. Maar als ik iets wil weten over een film, of over een acteur dan is wikipedia een goede entree.

Delicious, wat is de meerwaarde?

Mijn manier van sites bewaren is nog heel klassiek: ik geef ze een plek onder mijn favorieten. Probeer wel wat in te delen in groepen. Dat lukt me aardig. Delicious geeft de mogelijkheid dat je altijd beschikt over je favorieten, met welk apparaat je ook werkt. Nu is het zo dat ik altijd met mijn laptop werk of mijn Ipad. Een deskundige coach (Janneke, werk aan de winkel) moet me nog maar eens laten zien en aantonen dat Delicious mijn wereld er makkelijker op maakt. Misschien kan Hilly me in een paar minuten wat op weg helpen.
Misschien ben ik te ongeduldig!

Web 2.0

Er is zo ontzettend veel te melden over web 2.0. Mijn eerste gedachte erover: het is zo veelomvattend, er zijn zo veel mogelijkheden, voor mij is het beter er maar niet al te veel in te duiken, omdat ik anders wellicht aan niets anders meer toekom. Ok, ik heb een tweetaccount, je kunt me vinden op facebook en op Linkedin. Ik hou twee blogs bij, w.o deze en de blog op de site van BSF. Maar ik hou het bewust bescheiden. Het pas allemaal wel in deze tijd van al te veel poseren en exhibitionisme. Te vaak denk ik, wat zou ik nu weer moeten tweeten. En denk ik, laat maar niemand zit op een tweet van me te wachten. Pas als ik echt iets moois wil delen en ik ben in de gelegenheid, dan zal ik er iets van maken. Voor de rest ben ik gewoon heel druk met mijn dagelijkse beslommeringen.
De communicatie verloop (te) vaak heel oppervlakkig. en bijna altijd gaat het om niets of om iets marginaals.
Web 2.0 lijkt bij te dragen aan het vervlakken van de relaties tussen mensen. Een ander zal ongetwijfeld beweren dat het juist een bijdrage levert. Vooralsnog hou ik het op het eerste, de vervlakking.

rappen bij Ali B

Met de programma's die in Ding 8 zijn genoemd kun je foto's en afbeeldingen bewerken. Ik heb maar eens zitten oefenen met een foto die een paar jaar geleden gemaakt is tijdens een leuke activiteit in Zeeuws Vlaanderen. Ik was daar interimdirecteur en tijdens een boekenweekavond heb ik een rap gedaan. Gisteren zag ik de beste Nederlandse rappers met Ali B in Paradiso. Althans, ik zag het op TV.
Vandaar dat ik op het idee kwam om die foto te bewerken.


dinsdag 19 juni 2012

schaaltjes-act in Fryslan


Onder meer met behulp van Flickr en sites die door Flickr ondersteund worden heb ik mijn blog op de site van BSF kunnen opsieren met een paar leuke plaatjes. Ook is het mogelijk om via Google afbeeldingen te zoeken. Alleen de mogelijkheden zijn beperkt. Bij het zoeken van goede illustraties bij presentaties is het een goede ondersteuning. Ben niet van plan om mijn eigen foto's te uploaden.
Op naar de volgende dingen.


vrijdag 27 april 2012

moeizame start

Al weer een tijdje geleden zijn we met een groepje nieuwkomers binnen BSF in een bezemklas gaan zitten om het traject 23 Dingen alsnog te volgen. Het is belangrijk om de belangrijkste online-dingen te beheersen als je werkt in een kennisintensieve omgeving.
Ooit ben ik al eens met deze cursus begonnen (een paar jaar geleden al weer). Ik was toen ergens interimdirecteur en vond het ook daar nodig dat iedereen deze cursus volgde. Natuurlijk moest ik meedoen. Helaas ben ik toen gestrand bij de rss-dingen.
En nu dreigde ik opnieuw te belanden in het moeras van RSS. In alle eerlijkheid, de informatie die ik moet opnemen komt zo langzamerhand uit al mijn lichaamsgaten weer naar buiten. RSS is volgens velen al weer achterhaald door Twitter en Facebook. Nu twitter ik nog wel eens en voeg ik regelmatig nieuwe namen toe aan mijn linkedin-omgeving. Voor de rest moet ik eerlijk gezegd toegeven dat de hele dag online zijn ook een verarming inhoudt. Okay, je doet wat mee, maar soms denk ik wel eens aan een oudhoofdredacteur van het fameuze tijdschrift Wired. Hij zat tijdens zijn eigen verjaardagsfeestje de hele tijd op zijn laptop informatie te zoeken en te communiceren met een grote buitenwereld en vergat daarbij dat hij een huis vol visitie had. Tot zijn directe familie bij hem kwam om te melden dat er nu wel iets heel ernstigs aan de hand was. Hij gaf het onmiddellijk toe en heeft toen een half jaar lang geen computer aangeraakt!
Zoiets heb ik nu met RSS. Ik ga er niet aan beginnen. Abonneer me op nieuwsbrieven van relevante organisaties en tijdschriften, klik weg als ik even geen tijd of zin heb en probeer in het gewone leven ook af en toe te functioneren. Bovenal, ik lees weer! en wel een stuk of vier boeken tegelijk, waaronder in ieder geval ook fictie. Van gewoon lezen, of het nu een ebook is of een papieren boek betreft, het lezen van een boek verrijkt je, maakt je nieuwsgierig. je maakt kennis met andere wereldbeelden. Als iedereen dat nu eens wat meer zou gaan doen, dan krijgen we vast niet zo'n 'verwildersing' van onze samenleving. Ik bedoel hiermee onder meer een toenemend egoisme, intolerantie, geestelijke verarming.
Hiermee omvat ik Ding 1 - 5!

zaterdag 17 maart 2012

Laatste verdiepding

Zojuist een poging gedaan om een paar mash up verwijzingen aan de gang te krijgen. Viel me nog behoorlijk tegen. De kaart met verwijzingen naar allerlei muziek uit die omgeving kreeg ik na een paar keer proberen dan open. Daarna op enkele plaatsen geprobeerd muziek aan de praat te krijgen. Lukte niet.
Van de verwijzing naar poezie op een bepaalde plaats kreeg ik wel van alles open. Engelse vertaling van het gedicht van Marsman, Denkend aan Holland.

Verwijzing naar de National Trust lijkt me ook niet helemaal ok. Nu ben ik op dit vlak wel een twijfelkont. Ik denk dat het meestal aan mij ligt, maar toch ik ben toch inmiddels wel een redelijke gebruiker, dan mag het merendeel wel goed gaan veronderstel ik.
De idee achter de mashups zijn me wel duidelijk. Het werkt alleen nog niet altijd even goed.

Ik zie veel toepassingsmogelijkheden voor bibliotheken. Verbinding van catalogi met mappen, Gerechten op een map, films, kleding, je kunt het zo gek niet bedenken of er valt wel wat mee te mashuppen.

Dit was mijn laatste verdiepding. Ik ben heel benieuwd hoe het mijn klasgenoten verder vergaat. Het peleton moet duidelijk nog op gang komen!!

ebooks

Zoals in mijn eerdere blog geschreven: dat digitale en mobiele komt er. Ik doe vrolijk mee. Download ebooks en tijdschriften. Gebruik mijn Ipad2 hiervoor. Naast het stapetje boeken lees ik veel met hulp van mijn Ipad. Nog niet veel ebooks.
We gaan binnen een maand verder met het uitwerken van een concept om ebooks in de Friese taal aan te bieden. Een maand geleden nog vanuit BSF de eerste stappen gezet. Een bijeenkomst belegd hierover met betrokken partijen, daarna met een uitgever gepraat over mogelijkheden van een invoering vanuit uitgevers en bibliotheken. De landelijke ontwikkelingen wacht ik niet meer af.
Tijdens een van de volgende vergaderingen van het directieberaad Ffriese Bibliotheken wordt een notitie over Printing on Demand besproken. Onderdeel hierbij is ook de svz rond ebooks.

Overigens, zojuist gooreader geinstalleerd. Werkt nog niet echt bevredigend moet ik zeggen. Verschillende zoektochten gehouden. Boeken opgezochtr van Erasmus, Tagore, over schaken. Je moet geluk hebben om een boek voor je neus te krijgen. Misschien ben ik te ongeduldig omdat die boeken opgehaald moeten worden, maar ongeveer 80% kreeg ik echt niet open. Ik zeg altijd maar weer, bij een volgende saaie voetbalwedstrijd met mijn laptop op schoot maar weer eens uitproberen.

Mobiele dingen

Wat kan ik toevoegen aan de stelling dat mobiliteit in de digitale wereld een hele belangrijke trend is. Kijk ik naar mijn eigen situatie dan klopt dat helemaal. Stap voor stap schuif ik aan.
Ik beschik nu over een drietal onafscheidelijke hulpmiddelen: mijn mobiele telefoon (nog een ouderwetse klassieke Nokia), een Ipad en een laptop. Mijn oude trouwe Nokia gebruik ik alleen nog omdat ie in mijn autocarkit past, alles geintegreerd. Binnenkort wordt ie dan toch vervangen door een apparaat waarmee ik ook via wifi kan bellen. Met mijn Ipad kan ik zowel wifi als 3G online komen, mijn agenda onderhouden, mailen, tweeten, skypen met mijn dochter in Cuba, wat ik maar wil.
De apps die ik het meeste gebruik naast de standaard apps: volkskrant, de televisiegids, een app waarmee ik oude tv-programma's kan terughalen, een schaakapp, dropbox voor vergaderingen, ik gebruik mijn ipad als e-reader. bestel tijdens symposia boeken waar naar verwezen wordt.
Van de blog die ik schrijf op onze site heeft een stagiaire een app gemaakt voor android-apparaten.
Over een week wordt de mobiele biebsite gepresenteerd.

Deze blog schrijf ik met mijn laptop op schoot. Al weer ouderwets kun je zeggen, maar goed. lekker groot toetsenbord, een scherm van 17 inch.

Vanavond op mijn Ipad naar de eerste aflevering kijken van een serie die deze week is begonnen en heb gemist.

Daarna: toch maar weer een boekenstapeltje. Het is immers boekenweek. Op de radio hoorde ik iemand zeggen dat ze de voorkeur heeft voor een papieren boek vanwege de geur. Zo lang dit soort signalen worden afgegeven, ook door jonge mensen denk ik dat we voorlopig nog wel in een hybride samenleving zullen zitten. Ook de auto's rijden nog overwegend met benzine en diesel rond, maar er komt een tijd voor een kantelpunt.


donderdag 15 maart 2012

Vaart maken

Ding 2 is een weblog maken. Zoals je ziet heb ik dit al een tijdje geleden gedaan. Ga nu even vaart maken. ben wel een beetje een blogger geworden, met mijn blog op de site en met deze 23 dingen.

Bezemklas

Nu gaat echt de boel lekker door elkaar lopen. Zowel 23 dingen als de verdiepdingen. Ding 1 heb ik lang geleden al een keer gedaan. Ding 1 doorlezend zie ik dat Helene Blowers werkt bij de openbare bibliotheek van Charlotte & Mecklenburg. Ben ik ooit eens geweest met een groep bibliotheekmensen uit Nederland.
Doet me wel een beetje mijmeren: Heel lang geleden, echt heel lang geleden werkte ik voor Probiblio. Ontwikkelde daar het Digitale Bibliotheekprogramma. Binnen dat kader scoutte ik Rob Coers, die toen werkte in de Openbare Bibliotheek van Delft. Rob kwam bij mij in het programma werken en zie hier: nu ben ik zijn 23 dingen en zelfs de verdiepdingen aan het volgen.

Ik beloof, vanavond bekijk ik even het filmpje dat bij Ding 1 staat.

zondag 11 maart 2012

grootste crowd in de nabijheid

Met ongeveer 4 miljoen ingeschreven klanten beschikken we als bibliotheek over een gigantisch potentieel omiets te doen met deze nieuwe trend: het gebruik maken van grote groepen om iets te maken verwezenlijken.
Wat te doen binnen de bibliotheken als het gaat om sourcing? Mijns inziens kunnen we klanten heel goed betrekken bij het nader duiden en op waarde schatten van beschikbare informatie. Het gaat dan niet om het beoordelen van campings, hotels of benzinestations aan de rijksweg, maat om content, dienstverlening e.d. We doen er al iets aan met de nadruk op iets.
Een ander idee haal ik uit de site van de Openbare Bibliotheek van New York. Daar staat bij het openen van hun webpagina een oproep om bij te dragen, het kleinste bedrag is al welkom. Als je dit bij een aantal bevriende instanties ook mogelijk laat maken dan kun je wel spreken van crowdfunding.
Vorig jaar waren we bij een online conferentie en hoorden we over een idee dat klanten de informatie op hun betrouwbaarheid toetsten, met name die informatie die zij zelf konden beoordelen en anderen minder vanwege het specifieke karakter.

Een andere crowdfunding kan zijn een actie om iets aan te schaffen of te behouden. Begin een actie voor het behoud van een collectie grootletterboeken in een verzorgingshuis. Klanten kunnen een bijdrage leveren en helpen zo mee de collectie in stand te houden.
Ik weet niet helemaal of dit crowfunding is of gewoon een inzamelactie via Internet (wellicht is dat de definitie van crowdfunding).
Kortom, vanwege het massapubliek dat bibliotheken trekt is het bij uitstek een geschikte omgeving om aan crowdsourcing te doen of aan crowdfunding. Nu de ideeen nog.

Over copyright, recht en gezond verstand

Met veel interesse de TED bekeken van Lawrence Lessing. Creative Commons kan op veel domeinen in het leven worden toegepast. We bevinden ons in een hele spannende leefomgeving. Toen ik in 1995 voor het eerst kennismaakte met Internet was ik behoorlijk in de war. Een collega van me wees op een programma Mosaic, voorloper van Netscape (horen we ook nooit meer van) en uiteindelijk Explorer / Safar / Firefox.
Sociale media waren nog niet in beeld.
Het recht om informatie te delen, te reproduceren, er geld mee te verdienen. Een hele lastige materie waar bibliotheken behoorlijk mee geconfronteerd worden. Kijk naar de discussie over het gebruik van e-books in de bibliotheekomgeving. Ander voorbeeld is de ontwikkeling en uitbating van de retailformule. Dit is tot stand gekomen met financiele hulp van de overheid. Geef dat het recht aan commerciele partijen om dit vervolgens uit te baten. Nee, vind ik. En met mij andere partijen. Ook hier wordt gedacht aan het gebruik maken van een vorm van Creative Commons, eigenlijk een hele nieuwe manier van omgaan met (intellectueel) eigendom. Grappig dat ik tijdens onze nieuwjaarsbijeenkomst 2012 min of meer heb gebombardeerd tot het jaar van het delen, hierbij geinspireerd door Rachel Botsman. Zij vertelde een paar maanden geleden een verhaal over collaborative consumption. Een nieuw concept waarbij bezit niet meer relevant is maar het delen ervan. Het delen van bezit maakt je rijker. Doe dat dan wel op een verantwoorde manier. De wetgeving is niet altijd maatstaf. Goed omgaan met je omgeving is veel belangrijker. Naast 'creative commons' is 'common sense' ook belangrijk.
Zo ben ik een schaker, een clubspeler, maar wel een van middelmatig niveau. De afgelopen dagen heb ik met een aantal schaakvrienden via mail gedebatteerd over het recht om een schaakpartij te publiceren zonder toestemming vooraf van (een van) de makers van de schaakpartij. Nu zullen nietschakers denken, waar heeft ie het over. Maar toch. Binnen deze wereld is dit uitvoerig aan de orde geweest en eigenlijk is het nog steeds een heikel onderwerp. Uitkomst van dit interne debat was uiteindelijk dat je weliswaar zonder vooroverleg kunt publiceren, maar dat (schaak)vriendschap altijd voorop staat.

Kortom, er kan in deze nieuwe tijd best veel, wees wel alert, maar niet te bang maar en kijk goed uit wat je doet.

zondag 5 februari 2012

Wees altijd alert

Privacy is een belangrijk aandachtspunt als je veel gebruik maakt van internet. Zelf probeer ik toch altijd te kijken naar wat er beschikbaar is via met name mijn sociale media. Zo moet je echt wel  uitkijken als je twittert, op linkedin of facebook informatie loslaat. Eerlijk gezegd, ik probeer hier zo terughoudend te zijn als mogelijk is.
Voorbeeld: ik ben getrouwd, heb drie fantastische dochters, maar zal over de vrouwen in mijn leven niet veel loslaten. Een controle bij mijn jongste dochter leverde een bemoedigend resultaat op. Er was niet veel te achterhalen, en dat terwijl ze toch een actief leven heeft op allerlei sociale media.
Ander belangrijk element: Privacy in de werkomgeving. Vanuit Bibliotheekservice Fryslân hebben we te maken met veel gegevens van klanten. Klanten van bibliotheken wel te verstaan. Het is van het grootste belang dat we hier zorgvuldig mee omgaan. Informatie verstrekken aan derden over onze klanten is principieel uit den boze. Wat we wel doen is statistische informatie delen, bijvoorbeeld om branche-informatie te verwerven, om te benchmarken en voor CBS. Voor het overige verstrekken we geen informatie aan derden. En dat gaan we zo houden.
Mijn eigen ervaringen met privacy-zaken zijn ook redelijk beperkt. Ik twitter, heb een facebookaccount, zit op Linkedin, maar ben niet echt een heel actieve socialmedia-user. Dat hou ik graag zo. Inmiddels schrijf ik twee blogs, de blog op onze BSF-site en deze blog. Op de site wil ik nog wel eens een persoonlijke visie ergens van neerleggen. Tenslotte moet het toch leesbaar zijn.
Mijn meest interessante ervaring wat betreft Privacy is niet echt schokkend maar wel opvallend. Rustig rijdend over de Hollandse wegen werd ik gebeld door mijn garage. “Mijnheer Malschaert, uw rechter voorlicht is defect en u bent toe aan een onderhoudsbeurt”. Wel bijzonder dat de dealer weet hoeveel km je rijdt, en wat je auto mankeert, waar je ook bent. Volgende stap is dat hij bijhoudt waar je zoal naar toe rijdt. OK best handig als je gebeld wordt, maar mijn dashboard gaf het ook al aan. Nu is het wel zo handig dat ik inmiddels weet dat mijn bewegingen op de weg gevolgd worden gevolgd.
Ander voorbeeld: een vriend van me zit veel op facebook en ik kan via zijn Facebook precies volgen welke muziek hij beluistert op Spotify. Nu heb ik dat voor mezelf afgezet maar je zou maar onwetend zijn over dit soort zaken. Even een verkeerd gebruik van zo’n medium en je kunt de gevolgen niet overzien. De Amerikaanse presidentskandidaat die via twitter een foto aan al zijn volgers verstrekt (in kennelijke pose) met het idee dat alleen aan één vrouwelijke bewonderaarster te sturen; zijn politieke loopbaan is helemaal verstierd.
Kortom, Privacy en Internetgebruik. Wees voorzichtig, kijk goed uit waar je actief bent, kijk goed uit naar de open achterdeuren op je computer en naar andere instellingen .

donderdag 2 februari 2012

screencast maken, ik wil wel maar weet niet waarvan

Dit verdiepding heeft me wat kopzorgen bezorgd. Ik heb de links voor een deel nagelopen, weet wat een screencast is en zou er graag een willen maken. Probleem alleen is dat ik geen idee heb waar ik een screencast van zou kunnen maken. Een jaar geleden zou ik een heel weekend of een aantal avonden besteed hebben om een instructie te maken over hoe je een enquete opstelt, met het licentie-systeem dat ik uit Engeland heb gehaald. Dat ligt nu helemaal stil. Ik beloof het: komt er ooit iets weer langs dan maak ik een instructie met deze tool.
Nu blijft het even bij droogzwemmen.

zaterdag 21 januari 2012

Ben ik wel goed mediawijs?

Mediawijs

Afgelopen week een paar keer wat zitten browsen in alle sites die op verdiepding 24 staat. Het gaat om Mediawijsheid. Vraag is even of dit onderwerp wel zo past bij 23 Dingen, immers heb je alle Dingen in de vingers en ga je er goed mee om dan ben je mediawijs. Dit is meer een verzameling van informatieve bronnen over mediawijsheid dan een training op een specifiek gebied. Grappigste van dit verdiepding is wel dat ik zelfs na een herkansing niet goed (media) wijs ben. Of lag het wellicht aan de vragen. Zelf probeer ik als er iets fout gaat altijd eerst bij mezelf te kijken, maar in dit geval ben ik toch geneigd de test niet helemaal serieus te nemen.
Ik hoop overigens wel dat ik ondanks mijn slechte score voor de mediawijs-quiz mijn vervolgcertificaat nog wel kan krijgen.
Morgen (=zondag) maar eens kijken welke van de eerste 23 Dingen ik nog eens ga doen.

maandag 16 januari 2012

verdiepen en bezemen tegelijk

Dit worden drukke weekjes: verdiepdingen en bezemklas. Geeft niets, ik hou wel van uitdagingen!!